Inleiding

Welkom in het e-zine van VIA!

Het najaar stond bij ons in het teken van love, peace and understanding. Enkele van onze devote vrijwilligers namen deel aan  een SCI-seminarie te Verdun, over pacifisme sinds de Eerste Wereldoorlog. Niet bepaald een licht thema... hoe dit klinkt in 2015 verneem je van Kim. Een impressie van ons "Remembrance" studiekamp in Ieper krijg je van Chiara.

Onder het motto "winteruur, geen winterslaap" begon VIA alvast meer dan twee maand van tevoren de eerste krijtlijnen uit te tekenen van het komende jaar. Zo hopen we jullie in 2016 te voorzien van een stevige basis vrijwilligerslekkers. We trappen al af binnen een week, op ons evenement "voetbal voor vrede". En gewoontegetrouw hebben we het jaar afgesloten met een gezellig weekendje weg!

Veel leesplezier! Groetjes van VIA!

Voetbal voor vrede

Als er iets is waar we bij VIA van overtuigd zijn is dat samenkomen en verbinden de beste wapens zijn tegen alles wat ons wil verdelen. In tijden als deze is het belangrijker dan ooit om de kracht van samenkomen in de kijker te zetten.

Waar beter verbroederen en onze veerkracht vieren dan op de voetbal? We kregen een boel bekende Vlamingen warm voor dit idee. Op zondag 13 december spelen zij daarom zaalvoetbal voor de vrede.

Join the movement! Voor slechts 5 euro kan je erbij zijn, én maak je kans de wedstrijdbal, gesigneerd door alle deelnemers mee naar huis te nemen. De opbrengst gaat integraal naar verenigingen die zich inzetten voor vluchtelingenvrouwen in ons land.

Je favoriete BV's een balletje zien trappen, het goede doel steunen en mee het signaal geven dan wij ons niét uit elkaar laten spelen: van win-win-win gesproken!

  • Plaats: Sportcentrum Het Rooi, Berchem Stadionstraat 73, 2600 Berchem
  • Tijd: zondag 13 december 2015, om 18:30 (tot 20:30)

Remembrance studiekamp in Ieper

Van 23 tot 28 augustus was VIA aanwezig in Ieper! Chiara breng ons haar relaas:

"In het kader van het Memory Beyond Rhetoric project werd ter nagedachtenis van Wereldoorlog 1 een studiekamp georganiseerd op de plaats waar vele soldaten zich moedig verweerden. Het kamp bracht mensen samen die allemaal op hun eigen manier de oorlog herdachten. Dit zorgde voor interessante groepsgesprekken en presentaties waar elk van ons een beter zicht kreeg op de effecten van zo’n Grote Oorlog. De week was goed volgepland met elke dag heel interessante activiteiten. Één van de activiteiten die er voor ons allen echt uitsprong was het project van de Namenlijst in het Flanders Fields Museum. Het museum werkt aan een lijst met alle namen van de slachtoffers die begraven zijn in Ieper. Om hieraan mee te werken gingen we op pad met de fiets om op de verschillende begraafplaatsen de namen van de soldaten te verifiëren. Iedere soldaat begraven in Ieper, zowel toenmalige vriend als vijand, krijgt een plek op de namenlijst. We waren heel blij om ons steentje te kunnen bijdragen aan het museum en de stad Ieper. 

De rest van de week ging vliegensvlug voorbij. Dit was te danken aan de fijne groep en de goede begeleiding van Martha. Zij zorgde voor interessante workshops en gastsprekers die meer kwamen vertellen over de geschiedenis van Ieper. In onze vrije tijd hadden we de mogelijkheid om de stad zelf te bezoeken en ’s avonds werd een filmavond georganiseerd of gingen we het bekende Belgische bier proeven in het centrum van de stad. De allerlaatste dag vertrokken we niet zonder ook onze kennis en ervaringen over te dragen aan de burgers van Ieper. De groep stak een flashmob in elkaar, zorgde met interactieve spelletjes voor een gepaste herinnering aan Wereldoorlog 1 en beklemtoonde de belangrijke boodschap van "nooit meer oorlog".  

Kortom, een studiekamp waar ik veel van heb opgestoken ter nagedachtenis van Wereldoorlog 1. Ik ben blij dat ik de week heb kunnen doorbrengen met deze fantastische, multiculturele groep vrijwilligers!"

SCI seminarie te Verdun: Memory Beyond Rethoric

Begin november had Kim wat zij noemt de geweldige mogelijkheid om als vrijwilliger van VIA en SCI naar Verdun af te zakken, als participant in een seminarie over pacifisme sinds de Eerste Wereldoorlog. Haar wedervaren vind je hieronder.

Dit seminarie is onderdeel van een groter project, Memory Beyond Rhetoric. Hierin hebben we aandacht voor Wereld Oorlog 1 en als reactie hierop het ontstaan van SCI. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog klonk de leuze "Nooit Meer Oorlog!". Terugkijkend op de voorbije honderd jaar heeft dit zich helaas niet kunnen vertalen in de realiteit. Een blik op het nieuws, hoe beperkt die blik ook is, vertelt heel veel.

Gedurende het seminarie hebben we samen gekeken naar het ontstaan van SCI na de Eerste Wereldoorlog, met daarin aandacht voor het eerste "werkkamp" in Esnes, vlak bij Verdun, het ontstaan van de vredesbewegingen en de connectie met de beginjaren van SCI en de verdere ontwikkelingen van SCI. Daarnaast hebben we ook aandacht besteed aan de rol van gewetensbezwaarders binnen SCI, een aspect dat voor verschillende takken van SCI nog altijd heel belangrijk is. Ook de grotere context van de verschillende vredesbewegingen en organisaties die in historisch perspectief belangrijk waren, zijn de revue gepasseerd met daarbij de mogelijkheid om met vertegenwoordigers van CCIVS, de Quakers, Pacifist Union en Action D’urgence Internationale in gesprek te gaan. Over de geschiedenis, over wat ons bindt in het verleden en vandaag.

Wat vooral een belangrijk topic was, was de vraag wat onze rol is als vrijwilliger of activist van SCI (en dus ook VIA), wat kunnen wij betekenen in deze wereld, met haar huidige conflicten en de huidige vredesinitiatieven. Als onderdeel van een beweging die bijna haar honderdste verjaardag mag vieren, is deze vraag nu belangrijker dan ooit. Vele ideeën werden uitgewisseld, ideeën die meegenomen worden naar de Algemene Vergadering van SCI, en naar volgende bijeenkomsten.

Niet alleen de honderdste verjaardag vraagt dat wij reflectief zijn, maar ook de huidige wereld. Ondanks de leuze "Nooit Meer Oorlog", heeft de geschiedenis en de actualiteit van de afgelopen honderd jaar daar geen gehoor aan gegeven. Terwijl wij in Verdun waren, werd Parijs opgeschrokken door geweld. Enkele dagen ervoor in Beirut. En over de hele wereld zijn er genoeg plaatsen te noemen waar geweld duidelijk aanwezig is.

Vrede, en actief werken voor vrede... als VIA en als SCI kunnen en mogen we niet vergeten dat wij als vrijwilligers en medewerkers een bijdrage leveren aan een wereld waarin vrede realiteit kan worden, overal. Samen hebben de activisten die deel namen aan het seminarie in Verdun een brief opgesteld als reactie op de gebeurtenissen van die dagen, maar ook als een reactie op geweld overal. Graag deel ik die met jullie:

Open brief vanwege de activisten in Verdun

Dear all,

While the tragic events in Paris took place last night, we, a group of international activists and volunteers, were gathered near Verdun (France), a symbolic place for remembrance, for a peace seminar “From the Pacifists of 1920 to the Pacifists of 2015”.

From here, we want to express our deepest condolences and solidarity with all the victims, their families and loved ones. We strongly reject any kind of violence: physical, emotional or structural, and all justification of it. We hope that the attack in Paris will not lead to further violence and we plead that any response is peaceful and constructive. Our hearts are in Paris today, but also in Beirut, where two suicide bombers blew themselves up in Bourj el-Barajneh two days ago; and in all the places around our planet where people lose their lives as result of violence, with inadequate or no worldwide media coverage.

As SCI activists and volunteers we are determined to continue working towards peace, reinforcing intercultural dialogue and always taking a peaceful approach. We reaffirm the importance of SCI’s mission and we will continue to work for a world of peace, being aware that we face new challenges.

We want to unite our voices and raise a clear message to be heard in every corner of the world: peace is the only way.

Verdun, 14th of November 2015

VIA weekend 2015

Op het einde van Oktober trekken de actieve VIA-vrijwilligers er samen op uit met de outgoing's van dit jaar: dat zijn mensen die dit jaar een werkkamp deden. Dit jaar zakten echter ook enkele internationale vrijwilligers af, die zich inzetten bij onze moederorganisatie SCI. Met hen testten we buitenspel in ontwikkeling van Klaas, Oers en Michiel, dansten we in Lisa's workshop en deden we een rondje "vrijwilligers ronselen" - voor de gelegenheid in het Engels! Hoe verteerden zij dit weekendje VIA?

Nicoletta trakteerde ons spontaan op haar mening.

From 23th to 25th of October, VIA held a weekend in Zele. This week end was a full immersion into VIA’s world!

What is VIA?

VIA is the Flemish branch of SCI, Service Civil International, a volunteer organization dedicated to promoting a culture of peace by organizing international voluntary projects for people of all ages and backgrounds. Three days of coming and going, around twenty people, but not all three days the same people!

We had 3 days of games and activities, the aim was to create connection into the group of volunteers and understand how they want to be involved in VIA’s life, listening all the proposals and suggestions, because an association is made of people: without them it’s nothing!

There was a group of volunteers already active in VIA’s life, who described the job and the activities done until now and some new ideas, during the session about the future which was held on Sunday morning.

Now it’s time to work all together, it’s time to realize what we thought, it won’t be easy, but who said that easiest things are the best?

I wish all of us good luck, although we don't actually need it: we are doing just great!

Gelukkig nieuwjaar

De VIA-ploeg wenst tot slot al haar vrienden, vrijwilligers en sympathisanten een geslaagd eindejaar en een gelukkig en vredevol 2016!