Welkom in het e-zine van VIA!

Lente! Wakker worden! Ontwaak nu allemaal uit jullie winterslaap! Het nieuwe werkkampseizoen staat voor de deur! Je kan je al op een heleboel kampen inschrijven, of misschien zelf een Vlaams kamp begeleiden!

In ander nieuws maken we graag wat lawaai over enkele mooie en interessante projecten. Oxfam zoekt nog hulpkrachten voor de organisatie van hun Peacewalker, en ook Special Olympics België kan altijd wat extra handen gebruiken. Meer informatie over dit alles vind je in dit E-zine.

Tot slot krijgen jullie een introductie van Goedele, net officiëel aangesteld als nieuwe VIA coordinator!

Veel leesplezier! Groetjes van VIA!

Work @ World – Werk aan de Wereld

Het lijkt misschien nog wat veraf, maar de zomer en daarmee ook het hoogtepunt van het internationaal kampseizoen is in aantocht. Alle organisaties van SCI zijn dan ook druk bezig met een kwalitatief aanbod aan vrijwilligersprojecten samen te stellen.

Vandaag staan er al 698 korte termijn-projecten in de databank. Deze projecten zijn verspreid over de ganse wereld en vinden plaats doorheen het hele jaar, maar zijn vooral geconcentreerd rond de zomermaanden. Daarenboven is er ook voor elk wat wils, van pas geboren zeeschildpadden naar de zee dragen in Mexico, de ruïne van een kasteel opknappen in Tsjechië, werken met bezoekers van een daklozencentrum in Duitsland, een eco-village mee helpen onderhouden in Catalonië, een festival helpen opbouwen en afbreken in België,… er zijn talloze mogelijkheden.

Het is niet allemaal werken wat de klok slaat. Ons doel is mensen samenbrengen. En dat doen we. Op elk project vind je een bonte verzameling van mensen van over de ganse wereld, met verschillende achtergronden en culturen, diverse interesses, drijfveren en vaardigheden. Iedereen komt individueel toe, maar doorheen het project wordt er een hechte groep gevormd, waar verschillen geen obstakels zijn, maar verrijkingen.

Ook in België gaan er het komende jaar terug een deel vrijwilligersprojecten door. In Wallonië zorgt onze franstalige partner SCI Belgium voor een rijk aanbod, in Vlaanderen gaan we er terug voor met VIA. Er staan 11 interculturele kampen op het menu; ecologisch, sociaal, bouwen, cultureel, voor elk wat wils. Bovendien vormen de projecten in België de ideale kans om kennis te maken met diverse mensen uit diverse culturen dicht bij huis en om een uniek non-profit project te leren kennen in je eigen omgeving.

Alle korte termijn projecten vind je terug op www.workcamps.info

Wil je er voor langere tijd op uit? Neem dan gerust eens een kijkje bij de lange termijn-projecten van SCI  of op de European Youth Portal!

Kampbegeleider worden, een unieke belevenis!

Ben jij de man of vrouw die ons, een leuk lokaal project en vooral een groep gezellige vrijwilligers verder op weg helpt? Wij zijn namelijk op zoek naar een mensen die

... of beter gezegd: we zoeken kampbegeleiders om deze interculturele kampen in Vlaanderen te begeleiden. Na een voorbereidend trainingsweekend ben je klaar om een groep internationale vrijwilligers te begeleiden op een project in Vlaanderen. Deze projecten hebben uiteenlopende onderwerpen, duren 2 weken en vinden plaats van juni tot en met begin oktober.

Als kampbegeleider leef en werk je mee met de vrijwilligers, helpt de projectverantwoordelijke bij de praktische verdeling van het werk, evalueert de groepsprocessen en stuurt bij waar nodig. Je doet de groep voorstellen voor invulling van de vrije tijd na het werk en in de weekends (spelletjes, stadsbezoek, uitstapjes,...) en werkt deze concreet uit. Je overlegt met de VIA-troetelpersoon waar nodig.

Meer informatie over het hoe en wat vind je op onze website!

Oxfam Peacewalker

Oxfam zoekt vrijwilligers om de Peacewalker die op 29 april plaats vindt in Ieper mee te ondersteunen. Er wordt gestart met de opbouw op 27 april en alles moet afgebroken zijn op zondag 30 april.

De taken voor de vrijwilligers gaan van catering tot registratie van de deelnemers, van montage tot massages, van animatie tot scanning van de stappers op het parcours.

Voor de vrijwilligers wordt overnachting op de camping voorzien voor de vrijwilligers (tenten moeten wel zelf voorzien worden) en de vrijwilligers krijgen gedurende de hele periode gratis eten en drinken.

Inschrijven kan via eventvolunteers@oxfamsol.be.

Special Olympics

Special Olympics België organiseert Olympische Spelen voor mensen met een mentale beperking. Dit jaar vinden de spelen plaats in Lommel tijdens het verlengd Hemelvaartweekend van 24-27 mei. Er zijn vrijwilligers allerhande nodig voor de opbouw, de afbraak, de begeleiding van atleten, enzovoort.

Voel jij je geroepen om je in te zetten voor personen met een verstandelijke beperking en voor de sport? En daar bovenop een unieke ervaring te beleven en nieuwe vriendschappen te smeden? Zet je dan in voor Special Olympics Belgium!

special olympics flyer

Special Olympics Belgium kan je ook vinden op Facebook en Twitter.

Wissel van de wacht

Anouk, sinds jaar en dag onze coordinator, steekt haar neus voor onbepaalde tijd in de zuiderwind. Goedele neemt de fakkel van haar over. We laten haarzelf haar gevoelens hierover vertolken!

Als sociaal agoog, met een passie voor reizen en een zwak voor vrijwilligers en vrijwilligerswerk, is deze mogelijkheid om de VIA vzw fakkel van Anouk over te nemen eerlijk gezegd een kleine droom. Ik kreeg letterlijk kippenvel toen ik de eerste keer de vacature las voor coördinator van VIA vzw! De functievereisten, de missie en visie van VIA, werken met vrijwilligers en actief burgerschap, de locatie van het pand, de thema’s die globaal behandeld worden, het internationale samenwerkingsverband, … het leek me volgens vrienden en familie én vooral door mezelf op mijn lijf geschreven!

Ik heb na mijn studie enkele jaren in de sociale sector gewerkt, en dan gekozen voor project- en event management in bedrijven. De events en festivals doe ik nog steeds graag als aanvulling op kleine schaal. Toch geef ik toe dat de profit sector voor mij persoonlijk soms wat te hard is, maar ik neem alleszins de ervaring mee.

Intussen ben ik hier enkele weken aan de slag na een warme welkom, heb ik al heel wat interne vrijwilligers ontmoet – mensen met het hart op de juiste plaats zo blijkt – en hopelijk zullen we samen mooie dingen realiseren de komende jaren.