VIA is een organisatie voor en door vrijwilligers. Naast één halftijdse werkkracht kan VIA op tientallen vrijwilligers rekenen die volledig belangeloos hun schouders onder de organisatie zetten: van de dagelijkse werking tot op bestuursniveau. De werkgroepen leiden alles in goede banen:

  • Team Work@World ontfermt zich over het Work@World-programma van VIA in Vlaanderen. Wat haar teamleden zoal doen? Zij staan voornamelijk in voor de communicatie met de projecten in Vlaanderen, de aanduiding van de kampbegeleiders en de plaatsingen op de Vlaamse kampen.
  • Team IVstar biedt ook aan jongeren die sociale of economische problemen hebben de kans om aan vrijwilligerswerk te doen via EVS-Shortterm. Het concrete takenpakket van dat team? Subsidiedossiers schrijven, contact opnemen met jongeren uit kansengroepen, kampen voorbereiden en opvolgen.
  • Team Communicatie verzorgt de interne en externe communicatie van VIA, alsook de technische ondersteuning hiervan zoals de e-zine en het ontwerp van de website.
  • Team Promotie is het gezicht van de organisatie op promo-events. Een groep enthousiaste vrijwilligers met Work@World- of een andere VIA- ervaring, getuigen op beurzen en promostandjes over hun belevenissen en maken jong en minder jong warm voor het grote VIA-avontuur. 
  • Team Vrijwilligersbinding staat garant voor een ontspannende noot binnen VIA. Zin om een fuif, een VIA-weekend of gewoon een gezellige avond te organiseren? Dan ben je bij dit team - 'Big Bang-team' voor de vrienden - aan het goede adres!

Naast die werkgroepen bepalen de vrijwilligers in de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur de algemene koers van VIA. De Algemene Vergadering, die één of twee keer per jaar georganiseerd wordt, tekent de doelstellingen van het volgende werkjaar uit en keurt de leden van de Raad van Bestuur goed. Daarnaast is de Vergadering ook bevoegd voor het financiële luik van de organisatie. Alle leden van VIA mogen aan de Algemene Vergadering deelnemen.

De Raad van Bestuur is - zoals de naam al verklapt - verantwoordelijk voor het bestuur van de organisatie. De Raad van Bestuur ziet erop toe dat de beslissingen van de Algemene Vergadering ook daadwerkelijk in de praktijk omgezet worden. Bovendien ondersteunt de Raad van Bestuur de activiteiten van de verschillende werkgroepen en het kantoor.

Vrijwilligers vormen met andere woorden de onmisbare hoeksteen van de organisatie. Zonder vrijwilligers in de werkgroepen, op activiteiten, op kantoor en in het bestuur, zou er ook geen VIA zijn. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste mensen die samen met onze andere vrijwilligers het VIA-verhaal willen helpen schrijven. Ken of ben jij zo iemand? Kijk dan snel bij 'Vrijwilliger worden bij VIA', en ontdek hoe wij VIA samen kunnen uitbouwen!