Infoavond werpt nieuw licht op vluchtelingensituatie
In samenwerking met VIA vzw organiseert Re_focus op 18 juni een infoavond in het teken van vluchtelingen. “Onze vrijwilligers komen op de Balkanroute vaak in contact met vluchtelingen die heel straffe verhalen te vertellen hebben. Daarom gaat alle winst van onze infoavond rechtstreeks naar de vrijwilligers op de Balkanroute,” zegt Merel Gebruers, een vrijwilliger in het transitkamp Trabanovce, Macedonië.
De berichtgeving van de media is vaak verwarrend als het om de vluchtelingensituatie gaat. “Om een ander licht te werpen op de realiteit, organiseert Re_focus een infoavond over vluchtelingen. Het doel is om meer solidariteit onder de mensen te brengen en de vooroordelen naar vluchtelingen toe te bedaren,” meldt Gebruers. Dat doet Re_focus samen met VIA, een Vlaamse vzw die uitwisselingen voor vrijwilligers organiseert op internationaal niveau.
Merel Gebruers, al 10 jaar lid van VIA, is in oktober met een dynamische groep vrijwilligers naar het transitkamp van Trabanovce getrokken om de vluchtelingen te helpen. “In de winterperiode passeerden er dagelijks meer dan 7000 mensen het transitkamp. Vandaag is dat door pushbacks en sluitende grenzen al wat minder,” zegt Gebruers. De groep biedt op verschillende manieren directe humanitaire hulp aan de vluchtelingen in het kamp. “Om in te spelen op de belangrijkste noden van de vluchtelingen hebben we een flexibele groep die zich aanpast aan de dagelijks veranderende situatie,” aldus Gebruers.
De infoavond vindt plaats op 18 juni in Madam Fortuna in Borgerhout. Re_focus geeft het woord aan experten en ervaringsdeskundigen die voor duiding zorgen bij de situatie op de risicovolle Balkanroute. Verder zal er ook een debat plaatsvinden waaraan het publiek vrij mag deelnemen. Daarnaast zal een vluchteling zijn ervaringen delen. Merel legt uit: “VIA beschouwt vluchtelingen gewoon als medemensen. De hulp komt niet enkel van onze kant. Onze vrijwilligers leren minstens evenveel van de vluchtelingen als de vluchtelingen steun vinden bij ons.” De infoavond wordt verder aangekleed met muziekoptredens van Sur Quartet en De Karavaan. Tussendoor kunnen de aanwezigen genieten van Syrische hapjes.

Met dit solidariteitsproject hoopt Re_focus de vluchtelingencrisis bespreekbaar te maken bij het grote publiek. “Bovendien is de infoavond ook een benefiet. De inkomkaarten zijn aan vrije bijdrage. Alle inkomsten gaan rechtstreeks naar de vrijwilligers die dagelijks tot het uiterste gaan om het leven van de vluchtelingen op de Balkenroute draaglijker te maken,” voegt Gebruers eraan toe.
Praktisch:
Infoavond over vluchtelingensituatie
18 juni, 19u
Madam Fortuna, Sergeyselsstraat 20, 2140 Borgerhout
Meer informatie op info.refocus@gmail.com of https://www.facebook.com/events/488739871325482/
VIA vzw organiseert interculturele uitwisselingen via vrijwilligerswerk en bevordert op die manier de goede verstandhouding tussen mensen van verschillende culturen.

 

Datum: 
zaterdag, juni 18, 2016
Lokatie: 
Madam Fortuna - Antwerpen