Geen paniek! In vijf eenvoudige stappen ben je online ingeschreven.

Registreren

Het eerste dat je moet doen om alle vrijwilligersprojecten te kunnen bekijken, is je registreren op het OPS (Online Placement System). Nadat je geregistreerd bent, kun je je aanmelden en alle functionaliteiten van het OPS gebruiken. Na je registratie, kan je je aanmelden en alle functionaliteiten van het OPS gebruiken. Omdat het systeem jouw gegevens onthoudt, hoef je je voor toekomstige projecten niet opnieuw te registreren.

De volgende stappen van jouw inschrijving vind je terug aan de rechterkant van jouw scherm. In de eerstvolgende stap ga je op zoek naar een project dat je aanspreekt.

De kampendatabase verkennen

Bij jouw zoektocht naar een vrijwilligersproject, kan je de zoekcriteria aanpassen met verschillende zoekfilters. Als je op zoek bent naar een specifiek project, zijn deze filters dus jouw startpunt. Het systeem past automatisch filters als land van herkomst, geslacht en leeftijd toe. Op die manier krijg je alleen projecten te zien die aansluiten bij jouw persoonlijke kenmerken.

Om de beschrijving van een project te bekijken, klik je op het informatie-icoontje in de meest rechtse kolom van de tabel. In een pop-upvenstertje vind je alle informatie over het project.

Als je een project hebt gevonden dat je interesseert en waarvoor je wilt inschrijven, zijn er twee scenario’s mogelijk:

  1. Als er in de eerste kolom van de tabel een selectievakje staat, kan je dat gewoon aanvinken. Aan de rechterkant van de pagina komt het project dan bij ‘My selection’ te staan.
  2. Als er in de eerste kolom een informatie-icoontje staat, is het niet mogelijk om rechtstreeks via OPS in te schrijven. Het kan zijn dat we dan extra eisen stellen aan de kandidaat. In dat geval onthoud je de code van het kamp, die in de derde kolom van de tabel staat, en neem je contact op met VIA om je in te schrijven.

Je aanvraag bevestigen

Projecten kiezen

Na de selectie van je gekozen projecten, klik je op 'Next'. Op de volgende pagina staat een overzicht van je geselecteerde projecten en krijg je de mogelijkheid om alsnog wijzigingen aan te brengen. Je kan zoveel projecten aanvinken als je maar wilt, maar houd er wel rekening mee dat we alleen je eerste zes keuzes verwerken. In de kolom 'Order' kan je de projecten in volgorde van voorkeur zetten. Jouw voorkeur gaat het meest uit naar het bovenste project en het minst naar het onderste. Als je de details van het project nog eens wilt bekijken voor je naar de volgende stap gaat, kan je op het computericoontje in de rechterkolom van de tabel klikken om de pop-up met alle informatie over het project te lezen.

Profiel en motivatie

Vervolgens vragen we je om je profiel aan te vullen met extra gegevens of om na te kijken of alles nog steeds up-to-date is. De volgende stap bestaat uit het schrijven van je motivatie. Eerst vragen we naar een paar algemene motivaties, zoals je eventuele ervaring met vrijwilligerswerk, waarom je een project bij SCI wilt doen en wat je denkt dat je als vrijwilliger kan bijdragen aan het project. Vervolgens vragen we ook een korte motivatie voor de projecten die je hebt geselecteerd: waarom wil je je daarvoor inschrijven? Voor sommige projecten is het nodig om een losse motivatiebrief te schrijven. Die kan je in het Engels in een apart document schrijven en op deze pagina uploaden.

Aanvraag versturen

Als laatste moet je je aanvraag, of ‘Application’, bevestigen. Op deze pagina krijg je opnieuw alle projecten te zien waarvoor je je hebt ingeschreven en kan je ze nog een keer van volgorde veranderen. Bij (online) verzending of ondertekening van je inschrijving verklaar je dat je al de deelnemingsvoorwaarden hebt gelezen en dat je ermee akkoord gaat.

Betaling

Stort meteen na het invullen van je inschrijvingsformulier het inschrijvingsgeld op het rekeningnummer van VIA: 001-2085085-49, met vermelding van je naam en adres.

Let wel op dat je inschrijving pas definitief is na betaling van het inschrijvingsgeld. VIA behandelt je aanvraag pas na ontvangst van de inschrijvingsformulieren én het inschrijvingsgeld. Als je een stortingsbewijs meestuurt met je inschrijvingsformulier, kunnen we je aanvraag uiteraard sneller behandelen.

De status van je aanvraag bekijken

Via de 'Status'-pagina kan je op elk gewenst moment de status van je aanvraag bekijken. Op deze pagina kan je ook contact opnemen met de Placement Officier van VIA en zien welke berichten de Placement Officer al heeft verstuurd.

In principe wijst alles zich uit. Mocht je toch nog vragen of twijfels hebben, neem dan gerust contact met ons op.