6 tips om teveel zitten op het werk te voorkomen

Teveel zitten op het werk is niet goed voor je gezondheid. Al op korte termijn veroorzaakt het lichamelijke klachten. Meer bewegen is dus een belangrijke investering in je gezondheid. Door te bewegen maak je meteen even je hoofd leeg, waarna je er weer vol tegenaan kunt.

Lichamelijke klachten

Teveel zitten veroorzaakt lichamelijke klachten. Op korte termijn kun je last krijgen van de spieren en gewrichten. Hoofdpijn, nek- en rugklachten en vermoeidheid zijn andere veel voorkomende klachten. Bij werknemers die langdurig zitten vertraagt de stofwisseling en vermindert de bloedcirculatie. Op de lange termijn bestaat de kans op het ontstaan van chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Verander je dagelijkse routine

Het is eigenlijk heel eenvoudig, meer bewegen tijdens je werkzaamheden. Zo zijn er simpele oefeningen die je gewoon achter je bureau doet. En elk half uur een paar minuten gaan staan levert meestal ook geen problemen op. Beweeg je benen en armen even en schud ze lekker los. Om de twee uur een rondje lopen zorgt voor een betere doorbloeding. Dit doe je door even koffie te halen, of wanneer je wat met je collega moet bespreken.

Zorg voor jezelf tijdens de pauzes

De pauzes zijn er om even tot rust te komen. Tijd voor een kopje koffie en een praatje met je collega’s. Denk niet dat het beter is om door te werken tijdens de pauzes. Werk is er altijd en de pauzes zijn er niet voor niets. Even een rondje lopen, kletsen en volledig ontspannen. Voor je lichamelijke gezondheid is het goed, maar ook voor je mentale gezondheid. In de pauze maak je even je hoofd leeg, waardoor je daarna weer productief bent. Lukt het niet om een langere pauze te nemen? Neem dan je lunch mee en eet je boterhammen op tijdens een wandeling.

Wissel zitten en staan af

Bij veel werkzaamheden hoef je niet te zitten. Een telefoontje, werkoverleg met collega’s, het kan net zo goed staand als zittend. En wat te denken van aangepast meubilair zoals een zit-sta bureau? Met een zit-sta bureau wissel je zittend en staand werken af. Die afwisseling is belangrijk omdat te lang staan lage rugklachten en pijn aan de gewrichten veroorzaakt.

Overleg met je werkgever

© Pexels.com


Je bent niet alleen verantwoordelijk, je werkgever kan ook meedenken. Met een hoog ziekteverzuim komt het werk niet af en dat is nadelig voor het bedrijf. Probeer samen oplossingen te bedenken. Zo kan je werkgever variatie in je takenpakket aanbrengen. Werknemers die verschillende werkzaamheden uitvoeren, ontwikkelen minder snel klachten. Bovendien ontwikkel je op deze manier meerdere vaardigheden. Dat zorgt weer voor meer werkplezier en uitdagingen.

Plan activiteiten buiten werktijd

Buiten werktijd zijn er er meer mogelijkheden om te bewegen. Op de fiets naar het werk, sporten of een wandeling maken, zowel voor de sportieve als voor de minder sportieve mensen zijn er passende activiteiten waarbij je meer beweegt. Een half uur matig intensief bewegen per dag heeft al een positieve uitwerking op je gezondheid.

Aanbevolen artikelen