Wat is Ozempic, de nieuwe dieethype?

Er zijn personen die het medicijn Ozempic gebruiken om af te vallen. Maar met welk doel is het oorspronkelijk ontwikkeld? Hoe werkt het? Wat zijn de bijwerkingen van het middel? Onder meer op die vragen gaan we hier in.

Wat is een Ozempic en waarvoor is het ontwikkeld?

Ozempic is een merknaam van een medicijn dat door volwassen met diabetes oftewel suikerziekte wordt gebruikt. Voor de behandeling daarvan is het oorspronkelijk bedoeld. De merknaam is van Novo Nordisk, het Deense bedrijf dat het middel heeft ontwikkeld. De generieke naam ervan is Semaglutide. Het draagt bij om het glucosespiegel van het bloed te regelen. Bij diabetici is die spiegel zonder behandeling te hoog. Als die continu hoog blijft, vindt suikerverlies middels het plassen plaats. Bovendien neemt de frequentie van het plassen toe en ook van het drinken. Uiteindelijk kan het gevolg zijn dat de diabetespatiënt in een coma geraakt.

Hoe werkt Ozempic?

Ozempic werkt op gelijke wijze als een verzadigingshormoon dat door darm wordt geproduceerd, wat GLP-1 wordt genoemd. Door het genoemde hormoon, en dus ook Ozempic, wordt de hoeveelheid insuline vergroot. Die insuline wordt door de alvleesklier afgegeven als reactie op etenswaar. Zoals al is genoemd, speelt die een rol bij de regulering van de hoeveelheid glucose in het bloed.

Wat zijn de bijwerkingen van Ozempic?

Zoals veel medicijnen heeft Ozempic bijwerkingen. Een medicijn wordt gebruikt als de positieve effecten opwegen tegen de bijwerkingen ervan. Op grond daarvan is het middel onder meer in de VS en Europa toegelaten. De bijwerkingen die het vaakst worden waargenomen, hebben te maken met het spijsverteringsstelsel, zoals misselijkheid, overgeven en diarree. Die bijwerkingen zijn zijn niet ernstig van aard en duren niet lang. Een ernstiger bijwerking is de aantasting van het netvlies van de ogen. Dat verschijnsel wordt bij maximaal 10% van de gebruikers geconstateerd. Bij proeven met knaagdieren in een laboratorium bleek het middel schildkliertumoren te kunnen veroorzaken. Daarbij spelen een rol de duur van de periode dat het middel werd toegediend en de hoeveelheid. Het is echter onbekend of Ozempic ook bij mensen tumoren kan veroorzaken. Toch wordt het gebruik van het middel door mensen afgeraden, waarvan in de familie gevallen van de ontwikkeling van schildkliertumoren zich hebben voorgedaan. Dat geldt nog sterker voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Ozempic om af te vallen

© Pexels.com

Ozempic vertraagt de spijsvertering en maakt je minder hongerig. Daarom wordt het middel ook gebruikt om af te vallen. De toediening van Ozempic zou resulteren in een gewichtsverlaging van 15%, bij een gebruik ervan gedurende 68 weken. Een lager gewicht verkleint de kans op hart- en vaatziektes. Dat is nuttig voor mensen met een verhoogd risico daarop. Het aantal gebruikers dat Ozempic primair gebruikt om af te vallen, neemt echter toe. Een verlaagd risico op hart- en vaatziektes is voor hen een prettig bijverschijnsel. Maar zoals al is aangegeven, kan het middel ernstige bijwerkingen hebben.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *