Waarom een powernap zo goed voor je is

Je kent het vast wel; de behoefte die je, vaak in de middag, voelt om even een kort dutje te doen. Dit wordt een zogenaamde powernap genoemd. Nu klinkt het vaak wat suf, maar wist je dat het diverse voordelen biedt? In dit artikel ontdek je welke dat zijn en hoe en wanneer nu het beste zo’n kort slaapje doet.

Even fijn de ogen dicht

Het is een bekend gegeven dat er bij de meeste mens in de middag een soort van dipje ontstaat in het energieniveau. Het doen van een powernap kan dat helpen om dit niveau weer op goed krijgen, zodat je er de rest van de dag weer tegenaan kan. Er kunnen verschillende factoren van invloed zijn op het ontstaan van een dip. De mate van je nachtrust en je activiteit na het opstaan zijn hier logischerwijs voorbeelden van, maar ook is het zo dat de hersenactiviteit daalt als je gemiddeld zo’n uur of zes op bent.

Een powernap is goed voor je, omdat…

  • het je snel voorziet voor meer energie en daarmee je productiviteit verhoogt 
  • het je concentratie en staat van alertheid verhoogd
  • het een positieve invloed heeft op je geheugencapaciteit
  • het bijdraagt aan het voorkomen van een burn-out en zelfs hart eng vaatziekten, een omdat het stress verlagend werkt

Hoe, wat, waar?

Ben je overtuigd van de voordelen die het doen van een powernap biedt? Dan is het goed om te weten dat er nog wel wat dingen zijn om rekening mee te houden, zodat je maximaal profiteert van de voordelen. Het begint allemaal met de plek waar je even een dutje wilt doen. Natuurlijk kan dit op vele plekken, maar het heeft de voorkeur om te gaan voor een donkere ruimte. Het is namelijk zo dat dit je helpt om sneller in slaap te komen. Bij een kort slaapje is dit zeker gewenst. Een ruimte die stil is, heeft daarbij ook de voorkeur, zodat er weinig externe prikkels zijn die de slaap kunnen blokkeren. Een powernap mag bovenden niet te lang zijn, maar er kan verschil zitten in de duur. Zo leent een stapje van een kwartier zich uitermate voor een boost in je energie. Wil je echter een volledige slaapcyclus pakken, dan zul je moeten gaan voor een slaapje van een minuut of negentig. Een goed moment om de slaap even te pakken, is na de lunch.

© Pexels.com

Nog een paar tips

Het meeste zal je nu helder zijn, maar we sluiten dit artikel graag af met wat praktische tips:

  • Een slaapmasker en oordopjes kunnen helpen om
  • Om snel in slaap te komen, is het beter om vooraf cafeïne houdende dranken te vermijden.
  • Het concentreren op een rustige, ietwat diepe ademhaling helpt eveneens om snel in slaap te komen. Het haalt de focus af van belemmerende gedachten.

Aanbevolen artikelen